Under huden på Telemark

Asfalten lokker oss ut på eventyr, og bilen skal endelig få kose seg på andre veier enn den trauste køsittingen på vei til jobb. Sommerferie er identisk med bilferie for mange, og har du barn, er det en fantastisk mulighet til å piffe opp Norgeshistorien.

Oppskriften på en harmonisk bilferie

- Hva vil dere gjøre i Telemark? spør far og selvutnevnt sjåfør for turen.

Han har brent seg på bilferieplanlegging tidligere, når han og kona har lagt opp kjørerute uten å spørre barna. I år ønsker han seg idyll, ikke krig i baksetet, og metoden hans er å få barna involvert.

- Dere må google Visit Telemark, og komme med ett ønske hver, så lover jeg at vi skal gjøre det, sier han stolt. Overbevist om at dette er veien til familielykke på veien.

Sommeridyll og full tank

Selv har han startet ferien for flere dager siden. Reiseruta er plottet inn på GPSen, og bilen, en Toyota Rav4, er forlengst shinet og stiller med full tank. Kona, også hun klok av erfaring, har bestemt at bilen skal pakkes kvelden i forveien. Alt for å unngå stress på avreisedagen. Sjåføren har bestemt at den første etappen går strake veien fra Oslogryta til Kragerø.

- Sommeridyll! sier han fornøyd, og ser for seg hvordan han skal nyte skjærgårdspanoramaet med nesten femhundre øyer og holmer fra terrassen på Kragerø resort. Kanskje noe kaldt i glasset, mens kona er på spa og barna deltar på hotellets mange aktiviteter. Han føler seg smart som endelig har knekt bilferiekoden.

Seljordsormen og Farmen

Dag én går som planlagt. Far finner frem til sin sørlandsdrøm med god hjelp av navigeringssystemet, og barna koser seg i baksetet. Til og med yngstemann i midten har god plass til bena, og bare det er nok til at dag én ikke ender i krangel om hvem som skal sitte hvor. Har du barn, vet du hvordan det er. Det hjelper også at det er yngstemann som har bestemt hvor ferden skal gå på dag to.

Han har googlet seg frem til at det (kanskje) bor en ekte sjørom i Seljordsvannet, og det er selvsagt bedre enn alle verdens lekeland!

Trygt frem i trygg bil

Nå våkner storesøster også. Hun har fått med seg at Farmen kjendis ble spilt inn på en øy i Seljordsvannet, og har lyst til å se gården. Dermed blir det Fylkesvei 109 via Drangedal og Bø før dagens etappe på 2,5 time unnagjøres idét Toyotaen rygger inn foran campinghytta på Garvikstrondi camping.

- Pass på! Det er fullt av små barn på sykkel her, sier mor som tar co-pilotrollen seriøst.

Men hun trenger ikke bekymre seg. Rav4 har panoramamonitor med 360 graders oversikt, som gjør at man kan se bilen i fugleperspektiv innenfra. Det tar ikke lang tid før familien er innsjekket på campinghytta, før storesøster får øye på Storøy der kjendisene har kjempet om tilværelsen.

- Vi MÅ leie båt og ro over dit, insisterer hun, og lillebror jubler.
- Ja, det MÅ vi! Vi skal jo finne sjøormen.

Storebrors tur til å velge

Det viser seg at campinghytta er en pefekt base, med beliggenhet omtrent midt i fylket og med en deilig sandstrand rett utenfor trammen. Familien blir i to netter, og legger inn dagsturer til Nordigard Bjørge Gjestegard der den hjemmelagde isen laget av Telemarkskuas melk blir en ny sommerfavoritt. Det er kaniner, sauer, Telemarkskyr, hester, geiter og høner som barna får kose med. Norsk gårdsidyll på sitt beste! Det blir også en avstikker til Heddal stavkirke, som er den største av de tjueåtte bevarte stavkirkene i landet. Men så synes storebror det blir litt vel mye bygd og natur. Hans ønske er en overnatting på Camp Vierli hotell i Rauland.

- De kaller seg "riders palace"! sier han med stjerner i øynene.

Ski, skateboard og spenning

Turen til Rauland tar en knapp time, forbi Morgedal, skisportens vugge. Det blinker i tjern og vann mens Toyotaen pløyer seg gjennom terrenget. Men så skjer det som ikke skulle skje. Sjåføren har glemt å fylle bensin, og bilen nekter å bevege seg en meter forbi Hovdevatn.

- Oi! Hva gjør vi nå? Et lite minutts desperasjon brer seg i bilen, før han plutselig kommer på at han har Eurocare veihjelpsprogram.

- Vi bare ringer etter hjelp, sier han fornøyd. Som sagt, så gjort. Det blir litt venting, men ikke verre enn at stemningen fortsatt er på topp når bensinpåfyllet kommer.

- Gudskjelov for den forsikringen da! sier lillebror, og bryter stillheten som oppstår når far er flau over at han glemte å sjekke bensinmåleren.

Til topps uten melkesyre

Rauland og Camp Vierli viser seg også å være en perfekt base for en familie med ulike behov. Storebror får skatet på Norges eneste skate-hotell, og finner nye kompiser på rampene. Mor får utløp for sin drøm om å bestige fylkets høyeste fjell, Gaustatoppen på 1.1883 m.o.h. Det skjer derimot ikke på vanlige vandrervis med tilhørende melkesyre i lårene, men via taubanen som går inne i selve fjellet.

- Hvem hadde trodd at det kunne gå an å lage en taubane inne i et fjell på denne måten? sier hun, og prøver å ikke føle seg snytt for fjellturen. Men barna jubler, for dette er jo mye morsommere!

Og faktisk er Gaustabanen unik i hele verden, så dette er et spennende stykke Norge ingen var forberedt på.

Høyfjellskjøring

Etter nesten en uke på oppdagelsestur gjennom Telemark har familien opplevd vakker natur, nære møter med dyr og tradisjoner som har lært dem mer om sitt eget land. Bortsett fra den lille bensinhendelsen - som ble fikset raskt - har bilen oppført seg eksemplarisk. Men før de vender snuta mot hovedstaden igjen, skal sjåføren få sitt ønske oppfylt. Han vil kjøre på Hardangervidda, gjerne i krevende vær som får ham til å føle seg levende bak rattet.

Han setter kursen mot Haukelifjell langs Riksvei 362 og Haukelivegen E134. Vegetasjonen avtar, fjellene blir skarpere, og en time senere befinner de seg på Haukeliseter fjellstue. Her ligger Bakeri Nansen og frister med velduftende godsaker.

- Det går ikke an å spise en kanelbolle med vakrere utsikt, sier mor. På fjelltoppene Vassdalseggi og Kistenuten ligger snøen fortsatt, og Hardangerviddas villhet lokker.

- Skal vi forlenge ferien? blunker sjåføren.