TV-profilen, mat-ambassadøren og bonden Margit Dale fra Valle klarer seg ikke uten sitt viktigste hjelpemiddel i hverdagen; Toyota Landcruiser

– Jeg skjønner ikke hvordan jeg rakk over alt før vi fikk Landcruiseren til gards. Den bruker jeg som traktor, arbeidshest og som komfortabelt framkomstmiddel på korte og lange turer. Bilen kommer fram overalt og svikter meg ikke, sier den travle Setesdal-kjendisen Margit Dale (44).

Gjennom to TV-serier om mat- og jakttradisjoner i Setesdal som samlet over 500 000 tilskuere, er hun blitt landskjent. Nå er hun klar med en ny TV-serie i tre deler sammen med makkerne komiker Rune Andersen og kokk Trond Moi. Nå skal det handle om kystmat og kystkultur. Første program vises tirsdag 23. april.

Vi treffer Margit hjemme på gården Systog i Valle. Det er vår i lufta og solstreif over hvite fjelltopper. Våren er en travel tid for bonden, kulturambassadøren, lokalpolitikeren og sykepleieren Margit Dale. Det er lammetid og 100 lam er ventet til verden. Det skal kjøres fór til sauene, skog skal ryddes og gjerder vedlikeholdes. Dessuten skal det fraktes ved og proviant til støylsbuene på heia, slik at alt er klart til jaktsesongen.

– Det er mer enn nok å henge fingrene i. Arbeidsdagene mine starter tidlig om morgenen og så går det slag i slag til sene kvelden. Heldigvis holder jeg på med ting som er artig, og heldigvis har jeg Landcruiseren som tar meg dit jeg skal.

– Jeg fikk prøvekjøre en under TV-innspilling sist sommer og ble helfrelst. Endelig hadde jeg funnet en bil med perfekte egenskaper for det livet jeg lever, så det bare måtte blir en ny Land Cruiser, sier Margit.

Traktor og kjøremaskin
I dag er det frakting av ved og fór som står på kjøreplanen. Margit laster tilhengeren med snøscooter og slede. Så bærer det ut på dårlig brøytede sideveier. Hengeren er tungt lastet, men det bekymrer ikke Margit.

– Jeg har aldri satt meg fast med Land Cruiseren. Den trekker tunge lass, tåler juling og drar seg fram på all slags underlag. Jeg kan kjøre ut på jordet når jeg skal se til sauene, og jeg har god plass til nyttelast. Ofte slipper jeg å dra i gang traktoren når det er tunge jobber som skal gjøres. Landcruiseren greier det meste, sier hun.

Til høsten ser hun fram til å ta bilen på jakt. Den har plass til våpen og utstyr og et par, tre reinsdyrskrotter hvis det blir klaff.

Politiker og kulturambassadør
Man blir fort andpusten når man sjekker kalenderen til Margit Dale. Foruten gårdsdrift og TV-produksjon, har hun sykepleierjobb i nabokommunen Bykle. Hun er aktiv i lokalpolitikken for Senterpartiet og står på andreplass på SP-lista både til kommunestyre og fylkesting. Som om ikke det var nok, driver hun kunstgalleri, holder matkurs og er sentral i etableringen av et nytt kafékonsept i Valle.

– Den 13. april åpner vi Nordibø Landhandel, en kombinert landhandel og serveringsbedrift i nye lokaler i Valle sentrum. Det blir en blanding av gammeldags kolonial og spisested hvor vi selger enkel og smaksrik mat som du kan ta med eller spise på stedet, sier hun.

Kunstgalleriet har hun og mannen etablert i det gamle fjøset på gården. Her viser de fram billedkunst signert av noen av landets mest kjente kunstnere, blant annet Magne Furuholmen, Nico Widerberg, Frank Brunner og Per Fronth.

– Jeg kjører mye land og strand rundt i forbindelse med oppdrag og arrangement, og for å hente kunst hos kunstnerne vi samarbeider med. Da er det greit å ha et kjøretøy med god plass og en komfort som gjør at du kommer opplagt fram etter en lang kjøretur, sier Margit.
Tekst: Eirik Vigsnes, Fundament