Dette er historien om Toyota og hvordan de utvikler fremtidens kjøretøy

I 2012 ble Toyota første bilprodusent med en årlig produksjon på over 10 millioner biler. Siden har Toyota knivet helt i toppen om plassen som verdens største bilprodusent. Hvordan har Toyota klart å vokse fra fabrikant av vevmaskiner til verdens 8. største selskap på verdensbasis? Dette er Toyotas unike vei til topps.

En sammenvevd historie

For å forstå nybrottånden og forretningssansen som danner grunnlaget for Toyota slik vi kjenner selskapet i dag, må vi helt tilbake til kimen. I året 1924 setter Sakichi Toyoda den automatiske vevstolen Toyoda Model G i produksjon. I fabrikken jobber også sønnen, Kiichiro Toyoda, med utvikling av de automatiske vevmaskinene. Grunntanker innen metodikk, innovasjon og masseproduksjon skal bli viktig lærdom for Kiichiro Toyoda.

Med til historien hører også at Tokyo opplevde et fryktelig jordskjelv i 1923 som ødela jernbanelinjene. Katastrofen gjorde at familien Toyoda, så vel som hele Japan, fikk øynene opp for potensialet i datidens store oppfinnelse, automobilen. Når vevmaskinpatenten selges til et britisk selskap i 1929, får familiebedriften Toyoda startkapitalen på plass. I 1935 ser kjøretøyet A1 dagens lys. Den første personbilen fra familiebedriften er et faktum.

Lykkenavnet Toyota

I 1937 grunnlegger Kiichiro Toyoda selskapet Toyota Motor Co. I storsatsingen som ligger foran dem søker familiebedriften alt hell de kan få; stavemåten forandres dels for å forenkle uttale og dels fordi Toyota er et lykkebringende navn. Det kreves nemlig åtte bevegelser for å stave Toyota på japansk – og åtte er et lykketall. I dag vet vi at Toyota-navnet utvilsomt bringer lykke, men hvilke andre ingredienser finnes i suksessoppskriften?

Toyota-metoden

Fra dagens metodikk i et av verdens største forretningskonglomerater, tilbake til arbeidsmetoder overlevert fra en far til sin sønn; helt fra starten har Toyota vært preget av visjonær ledelse med en egen vri på produksjonstankegang. Industrisuksessen Toyota med Kiichiro Toyoda i spissen gjorde selskapets tenkemåte verdensberømt. I motsetning til tradisjonell industritankegang, er nemlig Toyota overraskende åpen på ingrediensene i suksessformelen sin. Metoden kjent som TPS, Toyota Production System, er i dag studert og kopiert verden rundt. Tankene ligger ikke bare til grunn for Toyotas suksess, de er også blitt en ledende standard innen produksjon og logistikk (såkalt Lean-produksjon).

Tidløs tankegang

I sin enkleste form handler filosofien i Toyota Production System om en streben etter fullkommen ressursutnyttelse. De mest kjente konseptene i TPS kalles Jidoka og Just-in-time. Jidoka handler om å hindre produksjon av defekte deler ved å stoppe produksjonslinja i øyeblikket et problem oppstår, mens Just-in-time betyr å kun produsere akkurat det markedet til enhver tid etterspør. Sammen med Jidoka og de andre 12 pilarene legger prinsippet grunnlaget for å unngå at noe går til spille gjennom å utnytte hver eneste ressurs på best mulig måte. Dette gir best mulig kvalitet til kunden produsert til lavest mulig pris. Snarere enn en manual på hvordan arbeiderne skal gjøre jobben sin, definerer Toyota-metoden de overordnede målene for arbeidet. På den måten blir aldri retningslinjene avleggs eller irrelevante, men snarere gir rom for forbedring i takt med ny teknologi eller produksjonsmetoder. Gjennom å hele tiden finslipe metodene sine, holder Toyota seg slik helt i teten i det kontinuerlige kappløpet om å bygge fremtidens biler.

Dette er ordboka til Toyota-metoden.

80 år med Toyota

Metodene til Toyota vært under utvikling hele veien. I 1963, samme år som Martin Luther King Jr holder sin tale ’I have a Dream’ og Beatles spiller inn ’Please, please me’, fikk Norge sine første Toyota – 26 år etter at Kiichiro Toyoda startet selskapet. Og i dag, 80 år senere, sørger Toyota fortsatt for å levere fremtidens biler.

Enten det er teknologisk nyvinning, morgendagens ingeniørkunst, design eller kjøreglede du ønsker deg – du finner din ultimate følgesvenn hos Toyota.

Kilder:
http://www.toyota.com.au/toyota/company/operations/toyota-production-system
https://no.wikipedia.org/wiki/Toyota
https://en.wikipedia.org/wiki/Toyota
http://www.toyota-global.com/company/history_of_toyota/75years/text/index.html