Fred i forsetet oppstår når livet er bra i baksetet 

Barn snur opp-ned på hele tilværelsen, også bilkjøring. Mange opplever at det de før så etter i en bil, plutselig er blitt helt uvesentlig etter at en miniversjon av dem selv kom til verden. Så hva gjør egentlig en bil barnevennlig? Her er noe av det som er viktig å huske på når man først skal velge seg en barnevennlig bil – og siden skal legge ut på tur!

Problematikken 

Det er ikke til å komme forbi at barn unektelig kommer med en hel del ekstrautstyr. Det kan virke som at jo mindre barnet er, jo mer plass trenger de – en slags omvendt brøk som minker proporsjonalt med at den håpefulle får økende skostørrelse! Da er romslig kupé og bagasjerom selvsagt det som gjelder. Har du funnet favorittbarnevogna? Finn målene på den, ta frem tommestokken og sjekk størrelsen på bagasjerom og/eller mulighetene for å legge ned seter. Hvor mange skal du ha plass til? De fleste biler har plass til to hele barnestoler bak, i tillegg til ett mindre barnesete/pute i midten.

Sjekk kupe og bagasjeplass på Toyotas mest populære modeller her.

 

Sikkerhet for de små

Selvsagt er sikkerheten det viktigste når familier skal kjøpe bil. Aldri har du hatt mer verdifull last. Så hva må du huske på rent praktisk? Barn under fire år bør sitte i bakovervendt bilbarnestol. Og husk at dersom småbarnsstolen står i passasjerforsetet, må airbagen skrus av! Ellers kan alvorlige ulykker skje i forbindelse med kollisjon hvor airbagen utløses. Så hender det at de større barna gjerne ikke vil sitte i stol, på tross av at dette anbefales til de fyller 12 år. Grunnen er at de er tryggere i stol; de blir sikret mye bedre om de kommer høyere opp, enn om de sitter i det ordinære bilsetet. Løsningen kan da være et enkelt barnesete uten rygg eller sittepute, ifølge forskning.no.  Toyota tilbyr barnestoler for barn i alle vektklasser i ulike farger, bla. BeSafe iZi combi X4 ISOFIX for barn i vektklasse 0-18 kg bakovervendt og fra 9-18 kg fremovervendt.

Det er viktig å tenke helthetlig angående sikring av barn i bilen. Som produsent av noen av verdens tryggeste og mest driftssikre biler har Toyota utviklet fire parallelle sikkerhetsteknologier – innen kollisjonsvern, filskiftvarsling, automatisk fjernlyskontroll og skiltgjenkjennelse. Alle disse er med på å skape et tryggere trafikkmiljø for alle og gjør det enda enklere og sikrere å være bilfører – også med små mennesker i bilen.

Se hvordan Toyota ved hjelp av et kamera og radar oppdager mulig kollisjonsrisiko med fotgjengere.

 

IsoFix fester

Å feste barnesetet kan være det viktigste du gjør. Isofix er et system for festing av barneseter i bilen. Setene har to hekter som festes inn på to fester som sitter under bilens ryggsete. Slik blir barnesetet forankret i bilens karosseri, noe som gir høy sikkerhet. I tillegg reduserer det feilmontering betraktelig. Du finner som regel isofix-fester på høyre og venstre side bak, noen biler har det også i fremsetet. Isofix inngår i Toyotas barnesikringslinje som tilbyr usedvanlig god sikring av de yngste passasjerene. Hvert system er designet for en spesiell aldersgruppe og er utviklet for å ivareta komfort og sikkerhet på høyeste nivå.

Sikring av bagasje og utstyr

Løse gjenstander som iPad, mobiltelefon, leker eller vannflasker kan få stor fart ved bråstopp og kan forårsake alvorlige personskader. En tommelfingerregel kan være at ting du synes hadde vært greit å få i hodet sluppet fra ti meters høyde kan ligge løst, resten bør sikres. Selvsagt er skjønn og plassering av gjenstander viktig. En iPad plassert i setelommen sammenlignet med en iPad plassert i hattehylla er to helt forskjellige ting. Et annet viktig aspekt er sikring av tung bagasje. Denne bør plasseres nederst mot seteryggen for å gjøre minst skade, men ideelt sett bør faktisk all bagasje som veier mer enn 20 kg i tillegg sikres med stropper som er festet i kroker i karosseriet – i en frontkollisjon kan nemlig trykket fra bagasjen fort komme opp i flere tonn! Toyota leverer lastesikring i form av nett eller gitter, skreddersydd til din bil.

Dersom du skal montere annet utstyr på bilen din, har også Toyota lasteholdere spesielt tilpasset din bilmodell. Lasteholdere er lette å montere, er låsbare, har et aerodynamisk design og kan kombineres med en rekke tilleggssatser som skiholder, skiboks, sykkelholdere, surfbrettholdere og kano-/kajakkholdere.

 

Komfort i baksetet

Når dere omsider har kommet dere på veien, hva så? Hvordan holde både sikkerheten i hevd og stemningen oppe? En god biltur starter med god komfort. Jo mer behagelig miljø du klarer å skape i baksetet, jo lengre tid kan små passasjerer tåle. Legg til rette med puter og teppe, så lenge det fungerer sammen med barneseter og annen sikkerhet. En form for solskjerming fra side- og bakruter er også smart. Her kan dere anskaffe solskjerm med sugekopper eller i nødsfall bruke pledd eller håndklær.

Trivsel på veien

Enkle felles rebusleker og andre påfunn er gøy avveksling underveis. Lag vindusbingo, som handler om å se flest mulig ting langs veien, eller hold fremmedordleken, hvor det er om å gjøre å gjette hva flest fremmedord betyr. En annen klassiker for å holde på små passasjerers oppmerksomhet er selvsagt å sette på en film eller la barna spille videospill i bilen. Så lenge det ikke tar oppmerksomheten bort fra hele ferien og utstyret er forsvarlig sikret, kan det lette reisen betraktelig.

Og til sist – det er viktig å stanse, strekke på beina og slappe av når dere har muligheten!
Jo yngre barn i bilen, jo oftere er det lurt å holde pauser.
Kanskje er målet veien i seg selv? God tur!