At barna sitter i sete er en selvfølge, men ikke alle vet hvordan de bruker barnesetet på en sikker måte. Her er ni gode råd.

1. Unngå tykke klær

Tykke og varme klær blir fort ukomfortabelt på lengre turer, dessuten kan altfor tykke lag på barnet gjøre at du ikke får festet beltet tett nok på kroppen.

– Varm gjerne opp bilen på forhånd før langtur, eller ha et teppe liggende i bilen. Det er godt når det er kaldt i bilkupeen, og er lett å ta av når det blir varmt, sier Lasse Kvalvik ved Toyota Oslo. Han har flere gode tips rundt bruk av barneseter.

2. Ha riktig setestørrelse

De godkjente barnesetene som selges i Norge følger EU-reglene. Husk at det er fokus på antall kilo barnet veier og lengden - her må du bruke egen vurdering av barnet ditt. Stikker hodet opp over kanten på setet, er det på tide å anskaffe et nytt. De fleste seter har regulerbar rygg, så barnet kan ofte ha barnesetet sitt en god stund før det må byttes.

3. Les instruksjonene

Isofix er en internasjonal standard for feste av barneseter i biler, og sikrer enkel og korrekt "ankring" av setet. Nyere biler har normalt to slike ankre i baksetet. Forsikre deg om at setemodellen du kjøper også passer i bilen din. Vær nøye, følg instruksjonene og les bruksanvisningen slik at du får setet korrekt festet. Uansett må du være like nøye med at selene i barnesetet er ordentlig festet og strammet.

4. Husk etterstramming

Det følger ofte instruksjoner på seter som ikke festes med Isofix eller med base, men hvor bilbeltene er festeanordningen. Fest setet godt etter bruksanvisningen, før du setter barnet på plass og fester det til setet. Husk å etterstramme. Dette er også viktig når barnet sitter i et barnesete og festes med bilens belter.

5. Fest beltet riktig

Sørg for å ha trepunkts-sikkerhetsbelte. Sete- eller bilbeltet bør gå lavt og tvers over hoften, og ikke over magen. Diagonalt skal beltet tett inntil brystet og helst midt på skulderen - dersom litt av beltet ligger over halsen, er ikke dette farlig ved et sammenstøt. Sørg for å ha beltet stramt nok. Stram til etter at barnet er festet. Unngå at barnet har armene over beltet – dette er farlig ved en kollisjon.

6. Bakovervendt er best

La barnesetet stå bakovervendt så lenge som mulig, og aller helst til barnet er fire år. Grunnen er at hodet er stort og tungt kombinert med en svak nakke. Ved en kollisjon vil kreftene i et bakovervendt sete fordeles over hele ryggen og hodet. Har du et lite barn i et forovervendt sete, vil nakken være sårbar i en frontkollisjon. Nakken vokser seg sterkere samtidig som hodet blir mindre, målt opp mot resten av kroppen etter hvert som barnet blir eldre.

7. Vent med å kutte ut barnesetet

Når kan man kutte ut hele barnesetet og kun gå for en pute, eller sitte rett i setet? Er barnet ditt over 140 cm, kan han/hun sitte normalt i bilsetet og bruke bilbeltene.

Har barnet vokst ut av barnesetet, kan du gå for pute kombinert med rygg som støtter sideveis hvor barnet festes med de vanlige bilbeltene.

NB! Bruk aldri en vanlig pute som erstatning for setepute eller barnepute. En sofapute vil være for myk og ikke holde barnet trygt fast i beltet ved en kollisjon.

Barnet kan sitte i forsetet når det er stort nok til å sikres riktig med vanlig bilbelte, altså når det er over 140 cm.

8. Kjøp godkjent sete

Ta med både barn og bil når du skal kjøpe barnesete for å sikre deg at det passer. Barnets vekt avgjør hva slags type sete du kjøper.

Du kan sjekke PLUS-testen og Forbrukerrådets oversikt over barneseter

Ved kjøp av brukt barnesete bør du passe på at det ikke er mer enn fire-fem år gammelt. Trygg Trafikk anbefaler at du kasserer utstyret når det nærmer seg ti år gammelt. Babyseter bør skrotes allerede etter brukstid på fem til syv år.

9. Ta med barnesetet på ferie

I en del land er det ikke påbudt med barnesikring i bilen. Heller ikke busser eller drosjer pleier å ha sikring for ungene. Er det bilbelter i busser, er det ofte kun topunkts. Trygg Trafikk er skeptiske til dette og anbefaler faktisk å droppe beltebruk hvis dette er eneste alternativ. Har ikke bussen trepunktsbelte, anbefaler Trygg Trafikk at også bilpute droppes.

En del leiebilfirma har også utleie av barneseter, men dessverre er mange av dårlig kvalitet. Så skal du være helt trygg, bør du ta med barnesete hjemmefra.