Miljøet trenger smartere biler for å ikke kveles av CO2– og NOx-utslipp, og Toyota har lenge vært en pionér på grønn teknologi.

Fremtiden er her: Miljøsmart bil gjør deg til en vinner på veien.

Innovative løsninger i transportbransjen er helt nødvendige for at vi skal klare å ta vare på kloden vår. Det er et ansvar som i første rekke tas av bilprodusentene og politikerne, men som til syvende og sist er opp til deg som sjåfør og bilkjøper. Her får du en oppdatering på de nyeste - og grønneste - trendene, som lar deg kjøre med verdens beste samvittighet.

Tjue år med hybrid

Miljøet trenger smartere biler for å ikke kveles av CO2– og NOx-utslipp, og Toyota har lenge vært en pionér på grønn teknologi. Vi var først ute med hybridbil i 1997, og Priusen feirer faktisk sitt tjueårsjubileum i år, sier Espen Olsen, informasjonssjef i Toyota. Navnet Prius betyr "gå foran" på latin, og det er akkurat det den har gjort.

Spar penger OG miljø med hybrid

I dag er det fjerde generasjon Prius som selges i Norge, og det sier litt om hvor godt denne bilen har blitt tatt i mot. CO2-utslippet og drivstofforbruket har blitt redusert med atten prosent, og er nå på rekordlave 0,30 liter/mil. Prius blir straks også å få tak i som hybrid plug-in, eller en ladbar hybrid, for å bruke et enklere begrep. Det vil si at du kan lade bilen fra strømnettet og kjøre bilen i femti kilometer med elektrisk drift.

Er ladbar hybrid noe for deg?

Fordelene er mange. Med elektrisk energi trenger du ikke å bruke en dråpe bensin, og skåner dermed både lommebok og miljø. Det er som å kjøre en ren el-bil, men med visshet om at du ikke blir strandet når batteriet er utladet. Perfekt hvis du til stadighet kjører korte avstander på under fem mil, og har lademuligheter både hjemme og på jobb. Når batteriet er tomt, slår hybridmotoren inn. For å oppnå full effekt av en ladbar hybrid forutsetter det selvsagt at du tar deg tid til å lade batteriet. Det er ikke alle dette passer for, ettersom det krever at du har lademuligheter med enkel tilgang. Hvis ikke blir det mer mas enn en bonus, og da vil kanskje en klassisk hybridbil være et bedre valg.

 Null utslipp med hydrogen

Men utviklingen i grønn teknologi er ikke forbeholdt hybridbiler. Stadig smartere alternativer til tradisjonelt, fossilt brennstoff utvikles, og det nyeste på markedet er hydrogenbiler med nullutslipp. Toyota lanserte hydrogenbilen Mirai i Norge i fjor sommer (2016), hvilket betyr at dette ikke lenger er en bil som tilhører fremtiden.

Fremtidens biler er her

Mirai betyr fremtid på japansk, og dette er en teknologi vi satser tungt på i Toyota, sier Olsen. Enkelt forklart går teknologien ut på at du fyller hydrogengass på tanken. Det gjøres på egnede fyllestasjoner som det i per i dag finnes fem stykker av i Norge. Utviklingen tyder på at det vil finnes tjue strategisk plasserte hydrogenstasjoner innen 2020. Under panseret tas gassen inn i en brenselcelle, der den reagerer med oksygen og produserer elektrisitet som driver den elektriske motoren. Det eneste utslippet er vann.

Grønne grep

En klar fordel med hydrogenbiler, utover at de er særdeles miljøvennlige, er at de oppfører seg veldig likt en vanlig bensinbil. Med en full hydrogentank kan en Mirai kjøre opp mot femtifem mil, og det tar kun tre minutter å fylle opp tanken igjen, sier informasjonssjefen. At disse grønne grepene tas i takt med at vi opplever dieselforbud i hovedstaden, er et tegn i tiden. Det er på tide å tenke nytt. Og grønt.